Hörseltest - BAER

Det enda säkra sättet att fastställa om en hund hör eller inte är att utföra ett så kallat BAER-test. BAER är en förkortning för det engelska Brainstem Auditory Evoked Response.

Idag finns det fem kliniker – på fem orter i Helsingborg, Göteborg, Kalmar, Strömsholm och Stockholm - som har den utrustning och de specialutbildade veterinärer som krävs för att genomföra dessa.

BAER-test (hörseltest) utförs hos

  • Regiondjursjukhuset i Helsingborg Tel 042/16 80 00
  • Kalmar djursjukhus Tel 0480/270 50
  • Blå Stjärnans djursjukhus i Göteborg Tel 031/65 35 00
  • Regiondjursjukhuset Strömsholm Tel 0220/458 00
  • Djursjukhuset Albano i Stockholm Tel 08/505 304 00

Vid åtminstone ett tillfällen har Strömsholm ställt upp med utrustning och veterinär som kommit till Norrland för att genomföra test av bland annat parsonhundar på plats. Så det går att få testet genomfört på andra orter om man går samman och samlar ihop ett antal hundar vid ett och samma tillfälle. Ett test av en vuxen hund kostar runt en tusenlapp idag, men det kostar avsevärt mindre per hund att testa en hel valpkull. Man testar valpar inför leveransen, dvs. runt 8 veckors ålder.

Med BAER kan man alltså fastsälla en hunds hörselstatus – om den har en normal hörsel på båda öronen och därmed är bilateralt hörande (hörande på båda öronen), unilateralt hörande (på ett öra) eller döv på bägge öronen.

Innan hörseltestet utförs får hunden ett lugnande läkemedel. Man testar ett öra i taget, så man får först en kurva på ena örat och sedan en på det andra. Under undersökningen sänds ett antal klickljud i öronpropparna samtidigt som den elektriska aktiviteten från hörselnerven spelas in och sparas i dator.

Resultatet på testet kan tolkas direkt efter undersökningen av en erfaren veterinär. Efter att varje valp/hund testats kan en utskrift av resultatet printas ut samt fyller veterinären i ett särskilt formulär som undertecknas av hundägaren som erhåller ett exemplar. Ett exemplar behålles av kliniken.

Informera gärna din uppfödare om resultatet och sänd sedan intyget till Avelskommitténs kontaktperson för intyg (kontaktuppgifter hittar du här).

Medlemsinloggning
 
 
Registrera mig
Glömt lösenord