Agility

Foto: Anna Käll En grythunds smidighet och snabbhet kan ge stora framgångar på agilitybanan. Det är en rolig och fartfylld sport där hunden ska ta sig igenom en hinderbana på snabbast möjliga tid. Agility är roligt för både förare och hund som får arbeta både fysiskt och psykiskt. Det skapar, vid rätt inlärning, en fin kontakt mellan ekipaget som kan vara till glädje även i andra hundsporter. Idag finns det inte så många tävlande Parsons i Sverige, men det blir allt fler.

Det kan krävas tålamod att komma igång, och det är lätt att bli för ivrig vid inlärningen. Med en Parsons temperament gäller det att hunden hela tiden vet vad den ska göra, annars blir den lätt frustrerad och springer egna banor, börjar skälla eller hitta på andra bus. Därför är det viktigt att man inte går för fort fram. Det gäller att göra det såpass enkelt att hunden i full fart kan genomföra sina uppgifter med glädjen och självförtroendet hela tiden på topp.

Det finns 3 storleksklasser i agility: Small, Medium och Large. Gränsen mellan Small och Medium är 34,99 cm i mankhöjd, vilket innebär att det finns Parsons i båda klasser. Storleksklassen avgör höjden på hindren.

Det finns 2 grenar, det ena är "hopp" och det andra "agility". I "agility" är förutom övriga hinder som ingår i "hopp" även gungan, balansen och A-hindret med.

Man börjar att tävla i klass 1. När man kommit runt med 0 fel och placerat sig bland de 5 första på 3 officiella tävlingar så kommer man till klass 2. I klass 2 måste man gå runt med 0 fel och komma bland de 3 första, 3 gånger för att bli uppflyttad till klass 3. I klass 3 kan man ta cert, då måste man ha 0 fel och vinna eller komma bland de 5 första om samtliga hundar före redan är champions, för att erövra ett cert. Med 3 cert och minst 2:a på utställning blir man champion. "Hopp" och "agility" räknas som separata klasser, det vill säga att man kan bli champion i "hopp", men fortfarande tävla i klass 2 i "agility".

Hunden måste vara minst 1 år för att börja träna aktivt och 1,5 år för att börja tävla. Kurser i agility finns idag på de flesta brukshundsklubbar och är öppna för alla raser och ambitioner.