Uppdateringsläge: Alla uppdateringar klara


Logotype Svenska Parson Russell Terrierklubben
Vad är skillnaden på en Parson och Jack Russell?

Parson Russell - "Australisk" Jack Russell - alla de andra... 

Det råder en stor förvirring när det gäller skillnader och likheter mellan den FCI-godkända Parson Russell Terrier, den FCI-godkända rasen Jack Russell och alla de andra varianter av hundar som kallas Jack Russell.

Detta gör det svårt för folk som är ute efter hund och vad de då ska tänka på. Det finns många som har köpt en hund som dom tänker ställa ut osv. men får en överraskning när dom förstår att deras hund inte är registrerad i Svenska Kennelklubben (SKK) och att de därför inte då får deltaga i de flesta av SKKs aktiviteter.

Jack Russell-djungeln

Till Svenska Parson Russell Terrierklubben (SPRTK) kommer det många e-postbrev och telefonsamtal från folk som först efter att dom har haft hunden ett tag upptäcker eller förstår innebörden av att deras hund inte är registrerad i SKK. Detta sker ofta i samband med att de vill vara med på utställning eller använda sin hund i avel och kontaktar då SKK om hur dom ska göra för att få papper på sin hund - det kan dom dessvärre ej få.

Man kan kanske hävda att folk borde kolla upp mer grundligt själva innan man köper hund, men i den djungeln som finns av "russells" är det lätt att förstå att folk "går vilse ibland"... Klubbarna som har de icke-SKK registrerade varianterna, har ofta egna "register" och "stamtavlor", men de är inte alltid så snabba att göra det helt klart att det inte är samma som en SKK registrering...

Jack Russells utanför SKK kan ofta både vara vackra och sunda med ett bra temperament, men är de inte registrerad i SKK hjälper det inte; man kan oavsett inte delta på de vanlige hundaktiviteterna som officiella utställningar och bruksprov. Man kan delta i lydnad, agilitytävlingar och jaktprov, men bl.a. inte uppnå championat osv.

Bör du köpa en registrerad eller oregistrerad hund?

Det blir upp till den enskilda att avgöra valet mellan en registrerad eller oregistrerad hund. Det finns både fina oregistrerade hundar och dåliga registrerade hundar, men det är oavsett viktig att man vet vad man får och vilka möjligheter man faktisk har med hunden, och därefter välja det ena kontra det andra. Därför hoppas vi att detta ska hjälpa er att klargöra en del i ”Russell-djungeln”

Parson Russell Terrier

Parson Russell Terrier - godkänd FCI

Jack Russell terrier

Jack Russell Terrier - godkänd FCI

Oregistrerad högbent Jack Russell terrier

Oregistrerad högbent Jack Russell Terrier

Lågbent Jack Russell Terrier

Oregistrerad lågbent Jack Russell Terrier

 

Avlivning av några myter

En SKK-registrerad hund är det samme som en felfri och frisk hund som SKK garanterar för?

NEJ! Det är emellertid så att uppfödaren har tagit på sig att följa SKKs etiska riktningslinjer i sin avel, följa SKKs grundregler och att hunden är införd i rasens stambok, dvs. att den är registrerad i ett ordnat och varaktigt register i en klubb med lång erfarenhet på området och med ett brett samarbete med andra länders Kennelklubbar. Det är emellertid uppfödarens ansvar att driva en ansvarsfull avel med rastypsiska, sunda och med rätt temperament och bra bruksegenskaper!  

En oregistrerad hund är det samma som en 100% frisk hund med mycket bra temperament?

NEJ! Avelsbasen till dessa hundar kommer i många fall från importerade valpar där man inte känner till hundens bakgrund. Att avla vidare på dessa hundar kan därför bjuda på stora överraskningar, både med utseende och temperament. Igen är det upp till uppfödaren att driva ansvarsfull avel med rastypsiska, sunda djur och med rätt temperament och bra bruksegenskaper!

Artikeln är skriven av Lena Kjempengren och tillhör Norska Parsonklubben www.parsonrussell.no. Texten är fritt översatt till svenska av Jeanette Åkerblom Adler med tillägg här nedan. 

Det framgår med stor tydlighet att ”konkurrerande” klubbar till Svenska Parson Russell Terrierklubben vill framhäva att de finns för att inte förstöra grundegenskaperna hos rasen. Enligt FCIs rasstandard på Parson framgår det med stor tydlighet vad hunden är konstruerad för och vilka mentala och fysiska egenskaper som krävs för detta skall uppfyllas. 

Detta är vår ledstjärna och SPRTK jobbar för att rasen skall bevara både sitt ursprungliga utseende och mentala egenskaper. Många Parsonuppfödare och ägare jobbar hårt för att både meritera och använda sina hundar till praktisk jakt vilket klubben uppmuntrar starkt. Dessutom uppmuntrar vi alla hundaktiviteter som ger hundarna och deras ägare ett aktivt och lyckligt liv tillsammans.

Fotnot: FCI = Internationella hundorganisationen heter på franska Fédération Cynologique Internationale och förkortas FCI.

Medlemsinloggning
 
 
Registrera mig
Glömt lösenord
Texten med tillstånd från Norska Parsonklubben, skriven av Lena Kjempegren och översatt av Jeanette Åkerblom Adler.