Utställningsmoment

Gå i ringen

Du och din hund går moturs i ringen. Hunden ska vara på din vänstra sida. Nu ska du försöka visa hundens rörelser så bra som möjligt. Genom att gå "ganska fort" så får du hunden att sträcka ut stegen utan att börja springa. Träna hunden att den inte får nosa eller hoppa i den här situationen. Det kan vara en bra idé att köpa ett utställningskoppel så att hunden känner igen situationen. Ett utställningskoppel är tunnare och kortare än ett vanligt koppel och på våra små fina hundar vill man inte visa hunden i vardagshalsbandet. Ha absolut inte flexi-koppel i ringen, det kan man aldrig hantera hunden med.

Domaren brukar både vilja se dig gå runt i ringen samt i en triangel. När du ska gå i triangeln vill domaren se just en triangel så att han/hon får se hunden från olika vinklar. Slutligen brukar man få gå fram och tillbaka utgående från domaren för att hunden ska visa sina rörelser rakt framifrån samt rakt bakifrån.


Bilden visar ett utställningskoppel, ett tunt och fint koppel som framhäver hunden. Finns i läder, nylon eller som tunn kedja.

Bordet

Du lyfter upp din hund på bordet och här är det bra om hunden kan stå något så när still. Hunden får absolut inte vara aggressiv mot domaren då kan ni bli utvisade. Domaren kommer att känna igenom hundens päls och kroppsbyggnad samt för vuxna hanhundar kontrolleras testiklarna och det tycker inte alla hanar om. Om hunden har svårt att stå still kan du träna på att försöka hålla fast den lite diskret.

Tandvisning

Vid tandvisning ska domaren kunna lyfta på läppen på din hund för att se bettet och om den saknar några tänder. Det här kan man träna på innan för det kan vara otäckt om inte hunden är van. Sker på bordet.

Slutlig uppvisning

Slutligen får du ställa upp hunden framför domarbordet medan domaren sammanfattar sitt omdöme för sekreteraren som skriver kritiken. Stå inte för nära domaren, låt honom få ett bra perspektiv på din hund. Här är det bra om hunden kan stå "själv" och gärna se glad och käck ut - utan att hoppa och leka.
Medlemsinloggning
 
 
Registrera mig
Glömt lösenord