Viltspår

Även om våra Parsons är grythundar i första hand är de också jättefina spårhundar och en del har upptäckt tjusningen med att gå på viltspårprov.

Du lägger ett viltspår genom att droppa blod och dra en rådjurshas efter dig. I slutet av spåret knyter man hasen vid tex ett träd. Spåret ska sedan ligga ett tag innan hunden går det.

Det första prov man gör är ett sk. anlagsprov. Anlagsprovet är ett 600 meters blodspår med ett antal vinklar och andra svårigheter. Spåret ska ha legat minst 2 timmar innan hunden får gå det.

Har man ett godkänt anlagsprov viltspår, ett godkänt Apporteringsprov, gryt och godkänt Anlagsprov Gryt är man Godkänd Eftersökshund Gryt och kan få diplom på det från Svenska Grythundklubben.

Nästa provklass heter Öppenklass. Det har samma längd som anlagsspåret men innehåller mer svårigheter samt ett skottprov. Öppenklasspåret ligger dess utom längre innan (minst 12 timmar) innan hunden släpps på det.

Har man tre 1:a pris i Öppenklass Viltspår, varav minst ett från ett ordinarie viltspårprov, får man titeln Svensk Viltspårchampion, SVCh.

Foto: Laila Rantanen