Utställningsdagen

Officiell utställning

Se till att vara på plats i tid för när du kommer till utställningen ska hunden snabbundersökas av veterinär och ibland kan det vara kö. Ha med dig vaccinationsintyg, det vill veterinären se och det är obligatoriskt.

När du visar din hund på officiell utställning har man sorterat alla parsons i kön och ålder, först brukar man ta valparna sedan de vuxna hundarna i stigande ålder. Hanarna går alltid först. Man brukar avsluta valparna innan man börjar med de vuxna hundarna. Om du tex har en hanhund som ska tävla i juniorklass väntar du tills det blir dags för "juniorhanarna". Då kallar ringsekreteraren in samtliga anmälda juniorhanar. Ordningen finns i programmet som man kan köpa i entrén. Man sorteras i bokstavsordning. När alla är på plats brukar domaren vilja att alla ska gå runt i ringen ett eller två varv så att han/hon får ett första intryck av gruppen. Gå med någon meters lucka till nästa hund.

Efter de inledande varven bedömer sedan domaren hundarna en och en på bordet och på golvet (se vidare på sidan moment). När domaren är klar med bedömningen av din hund får du ert "betyg" i form av ett färgat litet plastband. Rött band betyder 1:a pris och då är man vidare i tävlingen. Blått band betyder 2:a pris och gult 3:e pris och för bägge dessa är utställningen slut för den dagen. Får du rött band kan du ställa dig sist i kön med hundar igen för då ska din hund placeras i konkurrensklass.

För unghundar heter nu klassen "unghundskonkurrensklass" och domaren placerar 5 hundar, plats 1-4 + en reserv. Det brukar gå till så att domaren ber er gå något extravarv och ibland en till gång fram och tillbaka. Man visar inte hunden på bordet någon mer gång. När domaren placerat hundarna inom klassen delar hon även ut eventuella CK - certifikatskvalitet. Det är ett litet bonuspris som betyder att du även är välkommen att tävla i bästa tik/hanhundklass. Har du fått ett CK får du även ha med din hund i Parsonklubbens CK-boken. De hundar som fått CK tävlar vidare om BIR och BIM efter bästa tik/hanhundklass.

När domaren placerar hundarna i bästa tik/hanhundklass får den som kommer först ett certifikat, CERT. När hunden har tre CERT blir den utställningschampion och får titeln SUCh. Hunden måste ta minst ett CERT över 2 års ålder. Om den hund som placeras först redan är champion får den inget CERT (den "behöver" ju inga flera) utan då går turordningen vidare till den första hunden som får tävla om CERT:et.

På en internationell utställning tävlar man inte bara om CERT utan även om CACIB, internationella certifikat.

Inofficiell utställning

Inofficiella utställningar med föranmälan fungerar väldigt lika officiella men oftast är det inte alls lika många hundar med så man kan ofta bli ensam i sin klass. På inofficiella utställningar tävlar man bara om Bäst i rasen, BIR, och Bäst i motsatt kön, BIM. Några certifikat eller CK delas inte ut.

När den inofficiella utställningen är utan föranmälan är det "drive-in" som gäller, dvs anmälan på plats. Vid anmälan får du visa vaccinationsintyg och berätta ras och ålder på hunden. Det finns oftast en valpklass och en vuxenklass.

Efter anmälan får man en nummerlapp och så väntar man på sin tur att gå in i ringen. Oftast är det 2-4 ringar där de olika rasgrupperna sorteras in i olika ringar. Terrierna är grupp 3. När man sitter och väntar på sin tur får man alltså se flera olika hundraser lite huller om buller vilket kan vara ganska roligt. Lite innan det blivit din tur kan du ställa dig redo utanför ringen. När det är din tur går du in i ringen till domaren. Ibland får man börja med att gå runt med hunden i ringen men oftast vill de först se hunden på bordet, domaren visar hur de vill ha det.

När domaren sett din hund får du antingen ett "Hederspris (HP)" eller ett "tack för idag". Om du får ett HP så går du vidare och då är det till att sätta sig och vänta igen. Nu får du vänta tills ALLA hundar i ringen har visats (och det kan ta ett tag, medtag fika). När alla hundar visats ska man ta fram "Bäst i rasen (BIR)" för respektive ras av alla hundar som fått ett HP. Har man en parson kan man normalt blir "BIR" utan att behöva tävla mot någon annan. BIR-hunden tävlar sedan vidare.
Medlemsinloggning
 
 
Registrera mig
Glömt lösenord

Kom ihåg

  • Vaccinationsintyg/stamtavla
  • Utställningskoppel
  • Nummerlappen
  • Säkerhetsnål för nummerlappen
  • Hundgodis
  • Vattenskål
  • Ev. leksak
  • HUNDEN!