Tilda och Anna på Agility-VM 2008

I fjol hade vi tre terrier att hålla tummarna för i agilitylandslaget. I år kvarstår ett ensamt, men starkt, terrierekipage efter de hårda uttagningstävlingarna i Sundsvall och i Karlstad. Parsontiken Tilda och hennes förare och ägare Anna Käll kommer försvara terrierfärgerna i årets agilitylandslag i Medium.

Grattis Anna! Vi förutspådde att ni skulle bli uttagna redan i förra numret av Terrierposten och blev sannspådda. Hur gick det på uttagningarna för terrierhundarna?
Det gick väl inte riktigt hela vägen för de andra på uttagningarna i år, men överlag så ser det ljust ut för terrierna på agilitysidan. Jag är övertygad om att vi kommer se fler terrier i både small och medium på topp framöver. Det finns flertalet som ligger i toppen och nosar, men framförallt ser man allt fler duktiga nykomlingar på gång.

Hur ser Medium-landslaget ut i år och vad kommer Tilda ha för roll? I medium har de valt att bara skicka 3 ordinarie till VM som springer både individuellt och lag. Så Tilda kommer springa båda. Till Nordiska blir vi fyra som kommer springa lag och individuellt.

Var går de stora tävlingarna i år och i vår? Lite tråkigt så är det bara tvärtom mot förra året då VM gick i Hamar och NM i Helsingfors. VM går i Helsingfors 26-28 september och Nordiska mästerskapen går i Hamar, Norge 23 november i samband med den norska vinnarutställningen i Vikingskipet. Normalt ligger inte VM två år i rad så nära varandra, men Norge hoppade in som arrangör i sista sekunden förra året. Nästa år går VM i Österrike.

Vad är annorlunda för er del i år jämfört med i fjol? Förra året var det inte meningen att vi skulle springa lag, vilket jag var glad över då det kändes som mer press. Men oturligt nog så skadade en i laget sig på uppvärmningen dagen innan och vi fick hoppa in. I år åker vi med inställning att köra både lag och individuellt, så det blir lite annorlunda att förbereda sig på det.


Vad har ni haft för fokus i träningen inför uttagningarna och vad står högst på agendan idag när de ligger bakom er? Inför uttagningarna koncentrerade vi oss i huvudsak på att finslipa starter och kontaktfält både på träning och tävlingsmiljö, så vi tävlade mer denna vår än vi brukar göra. Inför VM och NM så jobbar vi med att försöka hitta en bra fysisk och mental form.

Vilken var den största och viktigaste erfarenheten som du känner kommer ha en avgörande skillnad för ert upplägg i år? Vi har genomgått allting en gång och vet vad som står framför oss. Vissa saker som man var orolig över förra året kan man lägga åt sidan, t.ex. att både jag och Tilda klarar hantera en stor arena med publik. Jag vet vad som krävs individuellt och i lag om man ska kunna placera sig hyfsat. Jag vet att världen inte går under om vi misslyckas.

Hur står sig en terrier bland de mer klassiska agilityraserna anser du? En terrier kan stå sig mycket bra i konkurrensen, speciellt de som fortfarande avlas i arbetande syfte, som fortfarande har mycket arbetsvilja och ett bra rörelsemönster i action, även utanför utställningsringen.

Till sist hur följer vi era insatser framöver? Via Landslagsbloggen landslaget.seglinge.se eller Svenska Brukshundklubbens hemsida www.sbk.nu/templates/Page____4946.aspx. Arrangörernas VM-sida voittaja.kennelliitto.fi/EN/agilitywc2008/etusivu.htm

Lycka till Tilda och Anna!!!

Intervjuare Annica Andersson. Foton Jon Seneger där inget annat anges.

Anna och Tilde tävlar i agility-VM 208

Anna och Tilde tävlar i agility-VM 208

Tilda vid uttagningstävlingen tidigare i år. Foto Mette Björne

Anna och Tilde tävlar i agility-VM 208

Anna och Tilde tävlar i agility-VM 208

Anna och Tilde tävlar i agility-VM 208

Medlemsinloggning
 
 
Registrera mig
Glömt lösenord